Taalopleidingen

Als chauffeur kom je in contact met verschillende mensen. Zo zijn er klanten die soms wel wat extra hulp kunnen gebruiken of moet je de dispatching contacteren. Op het bedrijf heb je (telefonisch) contact met de planner en als er een probleem is met het voertuig moet je dat kunnen melden. Je moet dus op verschillende manieren kunnen communiceren en dat is niet altijd voor iedereen gemakkelijk.

 

Oefen je graag nog verder je Nederlands of ben je op zoek naar een specifieke opleiding, dan kan het Sociaal Fonds je misschien wel verder helpen. We geven graag een overzicht van de verschillende mogelijkheden die er zijn om je talen bij te schaven.

Op eigen initiatief

Centrum voor Basiseducatie (CBE)

Voor wie?

  • Je bent 18 of ouder
  • Je kan nog niet goed lezen of schrijven in het Latijns schrift
  • En/of je hebt moeite met leren

Je leert Nederlands in kleine groep en op jouw tempo. Je volgt overdag of 's avonds les.

 


Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO)

Voor wie?

  • Je bent 15 jaar en je volgt al twee jaar secundair onderwijs
  • Of je bent 16 jaar of ouder
  • Je start met een cursus op beginnersniveau
  • Als je al Nederlands spreekt en schrijft, begint de cursus op een hoger niveau

Je leert Nederlands in groep. Je volgt een cursus die past bij jouw leertempo. Je volgt overdag of 's avonds les.

 

CVO


Universitiare Talencentrum

Voor wie?

  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je hebt minimum een diploma secundair onderwijs
  • Je hebt voldoende ervaring met het studeren van een West-Europese taal

Je leert Nederlands in groep en op een hoog tempo. Een deel van de opleiding bestaat uit zelfstudie.

 


VDAB

Bij de VDAB kan je niet alleen als werkzoekende terecht voor taalopleiding, maar ook als werknemer. 

VDAB heeft een ruim  aanbod online en klassikale opleidingen voor werknemers die op eigen initiatief hun Nederlands willen versterken. Kijk zeker op www.vdab.be of er iets voor jou in aanmerking komt. 

 


BruLingua 

Woon je in Brussel, ben je ouder dan 18 en wil je graag een taal leren, dan kan je bij Brulingua terecht voor online taalonderwijs. Daarnaast organiseert Brulingua ook activiteiten zoals talencafés, bioscoopavonden,... Op die manier kan je op een leuke, sociale manier je taal trainen.

Meer informatie vind je op www.brulingua.be

 


Huis van het Nederlands (Brussel)

Ben je 16 jaar of ouder en wil je Nederlands leren of oefenen in Brussel, dan kan je ook terecht bij Het Huis van het Nederlands voor persoonlijk advies over Nederlandse lessen, zelfstudie of activiteiten om Nederlands te oefenen. 

 


Wablieft!

Wablieft wil de wereld begrijpelijk maken voor iedereen. Met nieuws dat eenvoudig en duidelijk is. Prachtige boeken die vlot lezen.

Lees je graag de krant of een boek, maar vind je dat soms nog wat te moeilijk? Met de kranten van Wablieft ontdek je het nieuws in duidelijke taal zowel online als op papier. Geen moeilijke woorden, vaktaal of beeldspraak, maar artikels die iedereen kan begrijpen.

Lees hier de krant online.

 


Zakwoordenboek

Het Sociaal Fonds ontwikkelde een zakwoordenboek waarin veelgebruikte woorden en korte zinnen gebundeld zijn per thema. Het woordenboek bestaat uit twee delen namelijk 'Communicatie met passagiers' en een verklarende woordenlijst. De woorden en zinnen staan telkens in het Nederlands, Frans en Engels.

 

Momenteel werkt het Sociaal Fonds samen met haar clusterpartners aan een veel uitgebreidere versie online. Je zal dan enerzijds woorden en zinnen kunnen opzoeken, en anderzijds kunnen oefenen.

 

 

Download
Zakwoordenboek
zakwoordenboek.pdf
Adobe Acrobat document 793.2 KB

Via de werkgever

Nederlands op de werkvloer + 

Spreek je onvoldoende Nederlands? Dan is de opleiding 'Nederlands op de werkvloer +' iets voor jou. Tijdens deze opleiding leer je vlotter communiceren.

 

In deze opleiding op de werkvloer, die begeleid wordt door VDAB, worden ook je collega's bij het leerproces betrokken. De instructeur begeleidt jou en je collega's terwijl je aan het werk bent. De inhoud wordt bepaald op basis van jouw noden en die van het bedrijf.

 

Volgende zaken komen o.a. aan bod: 

  • werkinstructies begrijpen;
  • een uitleg begrijpen en vragen stellen;
  • e-mails lezen en schrijven;
  • enz.

 Contacteer je werkgever als je hiervoor interesse hebt!

IBO-T

Vol je al een Individuele BeroepsOpleiding in het bedrijf, dan kan daar ook ingezet worden op taal. Het programma wordt samengesteld op basis van jouw noden en die van het bedrijf. 

 

JOB & TAAL COACHING

Een jobcoach begeleidt zowel de nieuwe werknemer als de werkgever op de werkvloer. De nieuwe chauffeur krijgt hulp om zich vlot en snel te integreren en goed te functioneren binnen het team. De werkgever krijgt advies rond peter- of meterschap, competentiegericht werken en functioneringsgesprekken.

 

Indien de nieuwe werknemer onvoldoende Nederlands kan, krijgt hij eveneens taalcoaching. De taalcoach stemt de coaching af op het taalniveau van de werknemer en de noden van de werknemer op de werkvloer.